Zelfbouw(en)

Zelf uw woning bouwen, waar moet u rekening mee houden

Zelf een huis ontwerpen en laten bouwen is een fantastisch en intensief proces dat veel voldoening geeft én waar veel bij komt kijken. U wordt voor korte tijd ‘projectmanager’ en moet dus budget, planning en kwaliteit bewaken. Gelukkig zijn er allerlei professionals die veel werk en zorg uit handen kunnen nemen.

Van A tot Z

Een architect kan bijvoorbeeld naast het ontwerp ook het vergunningentraject regelen en vaak hebben architecten weer goede contacten met constructeurs, installateurs en aannemers. U kunt ook kiezen voor een bouwbegeleider die de projectmanagersrol overneemt en u van A tot Z ontzorgt, begeleidt én behoedt voor onvoorziene zaken.

Financiën

Houd er bij het bouwen van een eigen huis rekening mee dat u op diverse momenten kunt putten uit eigen financiële middelen. Voordat de hypotheek geregeld is, moeten soms al rekeningen van professionals – die voor u aan het werk zijn – worden voldaan. Daarnaast bent u verplicht een optievergoeding te betalen. Deze optievergoeding wordt later met de koopsom verrekend.

Ontwerp en vergunning

Start het ontwerptraject door zelf een wensenlijst en moodboard te maken en gebruik dit als input voor het eerste overleg met de architect. De architect kan aan de hand van uw wensen en de regels in het kavelpaspoort een ontwerp maken waar u gelukkig van wordt én dat door de welstandscommissie kan worden goedgekeurd. Wie zelf wil bouwen, moet het ontwerp laten beoordelen. Pas als het ontwerp wordt goedgekeurd door de welstandscommissie en de omgevingsvergunning binnen is, kan de bouw starten.

Duurzaamheid

Net als een projectontwikkelaar moet een particulier ook bouwen volgens de eisen van BENG. Dat heeft behoorlijk wat consequenties voor het ontwerp en de bouwmethodiek. BENG, dat staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, heeft als doel het terugdringen van CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen. Laat u hiervoor bijstaan door een duurzaamheidsadviseur. Er zijn allerlei manieren om het woningontwerp te laten toetsen en voldoen aan de gestelde eisen.

Wilt u precies weten welke stappen u doorloopt? Bekijk hier het stappenplan. Ook in de FAQ’s staat veel handige informatie.

Beeldkwaliteit kavels

Kavels Achter de Duinen is onderdeel van de wijk Achter de Duinen, een nieuwe wijk in Westmade-Noord. Omdat de gemeente Westland, ontwikkelaars én bewoners willen dat de wijk mooi is én met de jaren alleen maar mooier wordt, is een beeldkwaliteitsplan ‘Westmade-Noord’ gemaakt. In het beeldkwaliteitsplan is vastgelegd waar het ontwerp aan moet voldoen. U hoeft zelf niet alle ins en outs van het plan te kennen. De architect zal continu het ontwerp toetsen aan de leidraad in het beeldkwaliteitsplan. Daarbij is er een kavelpaspoort waarin precies staat omschreven wat er op uw kavel wel en niet gebouwd mag worden.

Het proces

Om in aanmerking te komen voor een van de kavels in project Kavels Achter de Duinen kunt u zich inschrijven als belangstellende via het aanmeldformulier op deze website. We leggen graag uit hoe de inschrijving en de verkoop in zijn werk gaan. Op deze website geven we u zo volledig mogelijk informatie. Omdat het plan nog in voorbereiding is, is er op dit moment nog geen kavelaanbod beschikbaar. Wel leggen we uit hoe het kopen van kavel en (zelf)bouwen in z’n werk gaan. U kunt ook de betrokken makelaars: Olsthoorn Makelaars en Borgdorff Makelaars contacten voor meer informatie. 

De kavels

Zelf een huis ontwerpen en laten bouwen is een fantastisch en intensief proces dat veel voldoening geeft én waar veel bij komt kijken. U wordt voor korte tijd ‘projectmanager’ en moet dus budget, planning en kwaliteit bewaken. Gelukkig zijn er allerlei professionals die veel werk en zorg uit handen kunnen nemen.

Veel gestelde vragen

Begint u enthousiast te worden en wilt u meer weten? De meest gestelde vragen zijn in een lijst gevat en voorzien van antwoorden. U vindt de FAQ’s hier.